Ενημέρωση της ΕΑΣ για τις αποφάσεις του ΔΣ 28 Νοέμβρη 2022 για ΣΣΕ και εκλογές.

είναι το γεφύρι της Πλάκας που έπεσε …..όχι η σύμβαση……

Συνάδελφοι

Πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 28 Νοέμβρη έκτακτο ΔΣ στα γραφεία του Συνδικάτου μας με θέματα :

  • Συλλογική σύμβαση εργασίας
  • Ορισμός εκλογοαπολογιστικής συνέλευσης και εκλογές
  • Απόφαση για χορήγηση δωροεπιταγής -από τις εισφορές μας στο Συνδικάτο- για τα Χριστούγεννα.

Για το θέμα της δωροεπιταγής αποφασίστηκε ομόφωνα να δοθούν 150 ευρώ ανά εργαζόμενο από το ταμείο του Συνδικάτου μας . 120 ευρώ το κόστος συν 30 ευρώ η έκπτωση. Μένει σε εκκρεμότητα το ποσό που εθιμικά κάθε χρόνο δίνει η εταιρεία. Επαναλαμβάνουμε η δωροεπιταγή είναι από δικά μας λεφτά από τις εισφορές μας .

Για το θέμα των εκλογών αποφασίστηκαν – πάλι ομόφωνα-  τα εξής:

  • 14 Δεκέμβρη κλείσιμο μητρώου και οικονομικών από το ΔΣ
  • 20 Δεκέμβρη εκλογοαπολογιστική συνέλευση
  • 18- 19 Ιανουαρίου εκλογές.

Για την υπογραφή της ΣΣΕ  , ΔΑΚΕ ΠΑΣΚΕ και Ενότητα με 10 ψήφους αποφάσισαν την υπογραφή της .

Η ΕΑΣ , το ΜΕΤΑ και η ΔΑΣ με διαφορετικό αιτιολογικό σε κάποια σημεία ζήτησαν για μια ακόμα φορά , η πρόταση της διοίκησης να συζητηθεί σε Γενική Συνέλευση με τους εργαζόμενους και να παρθούν εκεί αποφάσεις για την υπογραφή της ή όχι . Φυσικά το προεδρείο ΔΑΚΕ – ΠΑΣΚΕ το αρνήθηκαν και πάλι. Η πρόταση σύμβασης έχει αναδρομική ισχύ από 1-1-2022.

Η πρόταση της διοίκησης που ψήφισαν για να υπογράψουν περιέχει την συλλογική σύμβαση του 2019 και επιπροσθέτως τα εξής:

  • Τροφεία 5 ευρώ ανά μέρα εργασίας
  • Δημιουργία από την διοίκηση ακατάσχετου (;;;) «λογαριασμού κοινωνικής αλληλεγγύης» από τον οποίο θα δίνονται το επίδομα γέννησης παιδιού ( προϋπήρχε στην παλιά σύμβαση) , το επίδομα φοίτησης τέκνου εκτός Αττικής (και αυτό υπήρχε) . Τα μόνα νέα που έχουν προστεθεί είναι τα σχολικά βοηθήματα και τροφείο 1 ευρώ . Επίσης από αυτό τον λογαριασμό θα πληρώνονται και οι δωροεπιταγές που με βάση το εθιμοτυπικό έδινε η Εταιρεία.

Ένα από τα ερωτήματα που τέθηκε προς το προεδρείο ΔΑΚΕ και ΠΑΣΚΕ από την ΕΑΣ το ΜΕΤΑ και την ΔΑΣ ήταν τι μεσολάβησε και άλλαξαν στάση , όταν οι ίδιοι τόσο καιρό , κάνοντας το λιοντάρι , δήλωναν ότι ΔΕΝ θα υπογράψουν σύμβαση χωρίς νομοθετικές ρυθμίσεις για να δοθεί ποσοστό από το επίδομα σταθμάρχη στους εργαζόμενους και να αναγνωριστεί προϋπηρεσία στους νέους συναδέλφους.

Πειστική απάντηση δεν πήραμε. Το μόνο που είπαν είναι ότι ήθελαν κάποια διαβεβαίωση από το υπουργείο ότι στο μέλλον θα υπάρξουν τροπολογίες και μας προσκόμισαν ένα εισερχόμενο μέιλ από τον Γενικό Γραμματέα του υπουργείου δήθεν σαν δέσμευση. Το τραγελαφικό όμως είναι πως στο ΔΣ που έγινε στις 2 του Νοέμβρη έλεγαν πως ΔΕΝ θα υπογράψουν χωρίς νομοθετικές ρυθμίσεις γιατί δεν έχουν εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση  και το εν λόγω χαρτί που τώρα το εμφανίζουν σαν δέσμευση το ΕΙΧΑΝ στα χέρια τους από τις 30 Οκτώβρη και ώρα 10:29 το πρωί (!!!) και έχει πρωτοκολληθεί στο Συνδικάτο 31 Οκτώβρη .  Δηλαδή το εν λόγω μέιλ μέχρι προχθές δεν ήταν δέσμευση από το υπουργείο και από χθες ξαφνικά έγινε δέσμευση και η αιτία να αποφασίσουν να υπογράψουν την σύμβαση.

Εδώ έχουμε το εντυπωσιακό ειδικά από πλευράς ΠΑΣΚΕ : Όταν πριν  από χρόνια αρκετά σωματεία έπαιρναν τροφεία τα λοιδορούσαν και επίσης όταν από το 2016 περίπου , προτάθηκαν τροφεία τα απέρριψε το τότε προεδρείο ΠΑΣΚΕ ΔΑΚΕ με εκφράσεις τους στυλ « κουποοονια θα πάρουμε;» «θα κάνουμε τους εργαζόμενους ζητιάνους;» και άλλα πολλά. Ας απολογηθούν τώρα σε σας , αφού επέλεξαν την «ζητιανιά και τα κουπόνια» σήμερα και τα εμφανίζουν σαν επιτυχία,  γιατί δεν υπέγραφαν πριν από έξη και βάλε χρόνια και χάθηκαν για τους εργαζομένους;

Εδώ για να είμαστε ξεκάθαροι:  σαν ΕΑΣ είμαστε υπέρ των πραγματικών αυξήσεων στις τακτικές αποδοχές και κάθε είδους παροχή είναι κι αυτή όφελος για τους εργαζόμενους συμπληρωματικά όμως πάντα.

Η ουσία είναι πως  από την πρόταση της Διοίκησης που ψήφισαν να υπογράψουν βλέπουμε τα εξής τα οποία δυστυχώς τα είχαμε προβλέψει:

  • Μηδέν (0) αύξηση στις τακτικές αποδοχές.
  • Υποσχετική για το επίδομα και για τους νέους συναδέλφους.
  • Καμία εξασφάλιση ακόμα και για τα επισφαλή τροφεία.

Φυσικά δεν δέχτηκαν την πρόκληση της ΕΑΣ για αναγραφή στην ΣΣΕ του νόμου 3144 του 2003 με την υποσημείωση ότι «είναι σε πλήρη ισχύ το άρθρο 21 παράγραφος 13 και εφαρμόζεται στους εργαζομένους» και που επαναφέρει την αποζημίωση συνταξιοδότησης στα 15.000 ευρώ, όπως και άλλες προτάσεις που τους είχαμε κάνει.

Παρότι έχουμε το τελικό σχέδιο της ΣΣΕ στα χέρια μας , θα περιμένουμε το οριστικό κείμενο της υπογραφής ώστε να σας ενημερώσουμε επακριβώς μέσα από ανακοίνωση.

Related posts

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΑΣ ΓΙΑ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΔΕΚΟ

Νόμος είναι το «δίκιο» των -κατά συνθήκη- εργοδοτών ΝΔ  , Σύριζα και ΚΚΕ;

ενημέρωση για δωροεπιταγές 2023

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για τη βελτίωση της λειτουργικότητάς του και για την ανάλυση της επισκεψιμότητάς του. Περισσότερα