ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΑΣ ΓΙΑ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΔΕΚΟ

Με το νομοσχέδιο για τις 8 ΔΕΚΟ που έχουν ενταχθεί στο «Υπερταμείο» (ΕΛΤΑ, ΟΑΣΑ, ΔΕΘ-HELLEXPO, ΓΑΙΑΟΣΕ, Οργανισμός Κεντρικών Αγορών και Αλιείας,  Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης, ΑΛΥΚΕΣ, ΑΕ Διώρυγας Κορίνθου) η κυβέρνηση της ΝΔ κάνει ένα σοβαρό βήμα να τις μετατρέψει σε αδιαφανείς, ρουσφετολογικούς μηχανισμούς βολέματος των δικών της golden boys με άθλιες συνθήκες για τους εργαζόμενους , που θα λειτουργούν όχι για τις κοινωνικές και λαϊκές ανάγκες, αλλά για το κέρδος.

Και μόνο ότι διαφημίζει ότι θέλει να τις μετατρέψει σε «8 μικρές ΔΕΗ» την στιγμή που οι τιμές του ρεύματος έχουν γίνει ο μεγαλύτερος βραχνάς για όλους μας , δείχνει τους σκοπούς της.

Με το νομοσχέδιο αυτό:

  • Στο όνομα της «ευελιξίας» στις προσλήψεις καταργείται ο όποιος ρόλος του ΑΣΕΠ. Λες και η κυβέρνηση «σκίστηκε» να κάνει προσλήψεις μέχρι τώρα και δεν… την άφηνε το ΑΣΕΠ.
  • Οι μισθοί των «στελεχών» απελευθερώνονται, έτσι ώστε αυτοί που θα αναλάβουν την ιδιωτικοποίηση, το κλείσιμο δραστηριοτήτων, τις αντεργατικές επιλογές να… αμείβονται πλουσιοπάροχα.

                                 ‘Όμως για μας τους εργαζόμενους των εταιρειών αυτών:

  • οι μισθοί παραμένουν παγωμένοι, ενώ εισάγεται η ατομική αξιολόγηση, (που ουσιαστικά καταργεί τις συλλογικές συμβάσεις- άρθρο 23)
  • ορίζεται πως οι συμβάσεις «διέπονται από την κείμενη εργατική νομοθεσία του ιδιωτικού τομέα» ανοίγοντας την δυνατότητα να καταργηθούν κατακτήσεις που αφορούν τον ευρύτερο δημόσιο τομέα (άρθρο 25)
  • Προωθείται ακόμα περισσότερο η ελαστικοποίηση καθώς «οι εταιρείες μπορούν να αποφασίσουν τη μεταφορά εργαζομένων από την Εταιρεία στις θυγατρικές αυτές ή από μία από τις θυγατρικές αυτές σε άλλη ή στην Εταιρεία κοκ» χωρίς πουθενά να αναφέρεται η σύμφωνη γνώμη των εργαζόμενων.

Από την στιγμή που οι εταιρείες αυτές ανήκουν στο Υπερταμείο προωθείται το πέρασμα η ιδιωτικοποίησή τους, όπως είναι και ο σκοπός αυτού του μνημονιακού μηχανισμού. Κόψιμο σε κομμάτια και είσοδος ιδιωτών (πχ συγκοινωνίες) περικοπή έργου ανεξάρτητα από το κοινωνικό κόστος .

 Φυσικά σαν ΕΑΣ δεν έχουμε καμιά αυταπάτη για αντίδραση από πλευράς των παρατάξεων που συμμετέχουν στο προεδρείο δηλαδή ΔΑΚΕ 1 και 2 ( ΝΔ) , ΜΕΤΑ ( ΣΥΡΙΖΑ) και ΔΑΣ ( ΚΚΕ) . Μια χαρά τα έχουν βρει με την διοίκηση και την κυβέρνηση  εκμεταλλευόμενοι τις δικές σας επιλογές , συνάδελφοι , στις τελευταίες εκλογές του Συνδικάτου που δώσατε 16 έδρες σ αυτό το είδος «συνδικαλισμού». Τόσο η ΝΔ , όσο και ΣΥΡΙΖΑ , ΠΑΣΟΚ έχουν δώσει δείγματα γραφής με τα μνημόνια. Όσο για το ΚΚΕ είναι γνωστή σε όλους η επίσημη θέση του «πως δεν έχει σημασία αν ανήκουν σε ιδιώτες ή στο κράτος εφόσον έχουμε καπιταλισμό».  

Εμείς σαν ΕΑΣ εξακολουθούμε να μην περιμένουμε ούτε τις συνθήκες να ωριμάσουν αλλά ούτε και να συνεχίσουμε να πηγαίνουμε για σφαγή στον βωμό του κέρδους και  για μια ακόμα φορά  σας ενημερώνουμε  γι αυτά που μας ετοιμάζουν και από κει και πέρα σας καλούμε για μια επιτέλους φορά να κάνετε το σωστό και να δοθεί αγώνας για :

  • Να μην ψηφισθεί το απαράδεκτο νομοσχέδιο Χατζηδάκη.
  • Να μην υπάρξει καμία άμεση ή έμμεση ιδιωτικοποίηση. Έξω όλοι οι ιδιώτες που τους έχουν εκχωρηθεί τμήματα της λειτουργίας των ΔΕΚΟ.
  • Δημόσιες εταιρείες που να λειτουργούν με διαφάνεια σε προσλήψεις και προμήθειες σε όφελος του κοινωνικού  συνόλου και όχι με κριτήριο το κέρδος.
  • Να φύγουν από το Υπερταμείο και να καταργηθεί αυτός ο άθλιος μηχανισμός ιδιωτικοποίησης..
  • Μαζικές προσλήψεις, αποκατάσταση των ΣΣΕ με ριζικές αυξήσεις στους μισθούς.

Καλούμε το προεδρείο του Συνδικάτου σε άμεση σύγκλιση του ΔΣ ώστε να συζητηθεί και να αποφασιστεί  η αντίδραση μας σ αυτό το νομοσχέδιο λεηλασίας .

Related posts

Νόμος είναι το «δίκιο» των -κατά συνθήκη- εργοδοτών ΝΔ  , Σύριζα και ΚΚΕ;

ενημέρωση για δωροεπιταγές 2023

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 20 Σεπτέμβρη 2023

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για τη βελτίωση της λειτουργικότητάς του και για την ανάλυση της επισκεψιμότητάς του. Περισσότερα