Μ ένα νομοσχέδιο με τον ψευδεπίγραφο τίτλο «ανάπτυξη παντού» η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας επιχειρεί να επιβάλλει και τις τελευταίες ανατροπές σε βάρος των εργαζομένων προς όφελος των αρπακτικών που τους βαφτίζουν επενδυτές. Με την βοήθεια των ελεγχόμενων Μέσων μαζικής «ενημέρωσης» αλλά και την γραφειοκρατική πλειοψηφία της ΓΣΕΕ δίνουν αγώνα για να μας πείσουν για την δήθεν αναγκαιότητα αποκρύπτοντας το αποκρουστικό περιεχόμενο του νομοσχεδίου. Στην πραγματικότητα το νομοσχέδιο στοχεύει στα εξής:
1ον) στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και καταστροφή του περιβάλλοντος μέσα από φαστ-τράκ διαδικασίες χωρίς κανέναν έλεγχο και εισβολή των ιδιωτών παντού αλλά πάντα με «δωράκια» όπως είναι η ασυδοσία των επιχειρήσεων ,η άρση των ρυθμίσεων προστασίας των εργαζομένων και η αρπαγή όλου του δημόσιου πλούτου.
2ον) Συνεχίζει τα δώρα στους «επενδυτές» καταργώντας σειρά εργασιακών δικαιωμάτων και προσπαθώντας να βάλουν «στο γύψο» την εργατική πάλη και διεκδίκηση .
Φέρνουν μέσα στο νομοσχέδιο διατάξεις που εξαιρούν(!) την εφαρμογή των συλλογικών συμβάσεων .Δίνει το νομοσχέδιο δηλαδή υπερεξουσίες στον εκάστοτε Υπουργό Εργασίας.
• Ορίζεται σαν ανώτατη αρχή ο Υπουργός Εργασίας και θα καθορίζει με Υπουργικές Αποφάσεις την εξαίρεση επιχειρήσεων από την εφαρμογή κλαδικής σύμβασης ,το συνδικαλιστικό νόμο και τα καταστατικά των Σωματείων, τον τρόπο λήψης αποφάσεών τους. Επίσης θα ρυθμίζει κάθε θέμα σχετικό με το μητρώο των σωματείων και θα αποφασίζει για τη δημοσιότητα των στοιχείων του μητρώου και την τήρηση της προστασίας των προσωπικών δεδομένων.
• Συνυπευθυνότητα του εργαζόμενου για τη μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών από τον εργοδότη(!), με αποτέλεσμα τη μη αναγνώριση των ενσήμων! Δηλαδή ο εργοδότης δεν θα πληρώνει και θα «την πληρώνει» ο εργαζόμενος μένοντας ανασφάλιστος.
• Ο Υπουργός Εργασίας θα μπορεί να εξειδικεύει με Υπουργικές Αποφάσεις τις περιπτώσεις των επιχειρήσεων που θα εξαιρούνται .
• Μια κλαδική σύμβαση δεν θα εφαρμόζεται αν η εργοδοσία επικαλεστεί ότι η εφαρμογή της θα πλήξει την ανταγωνιστικότητα του κλάδου, παραγνωρίζοντας πλήρως τη βιοποριστική λειτουργία του μισθού των εργαζομένων.
• Θα εξαιρούν από την υποχρεωτική εφαρμογή μιας κλαδικής σύμβασης επιχειρήσεις που επικαλούνται «σοβαρά οικονομικά προβλήματα» δηλαδή αν είναι σε διαδικασία «εξυγίανσης» , πτώχευσης κλπ.
• Η σύμβαση που θα υπογράφουν ενώσεις προσώπων θα υπερισχύει της κλαδικής.
• Μπορεί να τεθεί σαν προϋπόθεση για την εξαίρεση η ύπαρξη ποσοστού ανεργίας υψηλότερου από τον εθνικό μέσο όρο στην περιφέρεια που δραστηριοποιούνται οι εν λόγω επιχειρήσεις. Το πανελλαδικό ποσοστό ανεργίας υπολογίζεται για τον Ιούνιο 2019 σε 17% (στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ), ενώ πχ στην περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας 17,1%. Με βάση ένα τέτοιο κριτήριο οι εργοδότες θα μπορούν να δίνουν μισθούς κατώτερους των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων!
• Καταργείται πρακτικά η δυνατότητα μονομερούς προσφυγής στην διαιτησία (ΟΜΕΔ) για την υπογραφή κλαδικής σύμβασης.
• Δίνει την «δυνατότητα» της μερικής απασχόλησης με σχέση ιδιωτικού δικαίου στις δημόσιες επιχειρήσεις, τους οργανισμούς και τους λοιπούς φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα.
• Μητρώο σωματείων. Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις θα έχουν υποχρέωση να εγγράφονται στο Γενικό Μητρώο Συνδικαλιστικών Οργανώσεων Εργαζομένων . Το ηλεκτρονικό μητρώο είναι φακέλωμα των εργατών από το κράτος που θα μπορεί να «αξιοποιηθεί» από εργοδότες προς αποφυγή… ανεπιθύμητων και ανυπότακτων εργατών!
• Ηλεκτρονική ψηφοφορία. Η κυβέρνηση επιδιώκει να χειραγωγήσει και να καταστείλει κάθε ανεξάρτητη αγωνιστική και απεργιακή κίνηση αντίστασης στη βάση των πρωτοβάθμιων σωματείων. Επιδιώκουν να καθιερώσουν ηλεκτρονική ψηφοφορία για αποφάσεις σωματείων ακόμα και για την προκήρυξη απεργίας. Μια τέτοια ηλεκτρονική διαδικασία «ψηφοφορίας» είναι εύκολα διαβλητή για τους αλλά κυρίως όμως με αυτόν τρόπο εκφυλίζουν τις γενικές συνελεύσεις ως ανώτατο όργανο δημοκρατικής λειτουργίας των σωματείων και λήψης αποφάσεων.
Πάνω σ αυτά –τα ελάχιστα σε σχέση με το νομοσχέδιο- που σας παραθέσαμε παραπάνω στηρίζετε και η πρόταση που η ΕΑΣ κατέθεσε στο ΔΣ.
Προτείναμε 24ωρη απεργία για την Τετάρτη 2 του Οκτώβρη με προοπτική όμως κλιμάκωσης και σύγκρουσης μέχρις απόσυρσης του νομοσχεδίου λαμβάνοντας υπόψη τα εξής:
• Την απεργία στις 24 Σεπτέμβρη, που ήταν μια πρώτη μεγάλη απεργιακή κινητοποίηση ενάντια στην κυβέρνηση της ΝΔ , στην αντιλαϊκή πολιτική της και στα σχέδια ΣΕΒ-ΕΕ.
• Το γεγονός πως η απεργία δέχτηκε τον πόλεμο των δικαστηρίων, των εφοπλιστών και των αφεντικών, καθώς και του απεργοσπαστικού μηχανισμού της ΓΣΕΕ που την σαμποτάρισε ανοιχτά.
• Η επιβεβαίωση πως ,όταν υπάρχει αποφασιστικότητα και επιμονή από ένα «μπλοκ» αγωνιστικών και ταξικών δυνάμεων , μπορεί να γίνει απεργία χωρίς την ηγεσία της ΓΣΕΕ. Σημείο αναφοράς ήταν η απεργιακή περιφρούρηση στο λιμάνι του Πειραιά, στην ΚΟΣΚΟ και σε άλλους χώρους, όπου εκατοντάδες απεργοί και αλληλέγγυοι, έδωσαν την μάχη υπεράσπισης της απεργίας.
Με την απεργία στις 24 Σεπτέμβρη έγινε λοιπόν ένα σημαντικό βήμα και τώρα υπάρχει ανάγκη συνέχειας και κλιμάκωσης.
Το επιβάλει η επιμονή της κυβέρνησης της ΝΔ να φέρει τον «αναπτυξιακό» και αντεργατικό νόμο. Το επιβάλει η συνέχιση της αντεργατικής επίθεσης και η διατήρηση των μνημονιακών νόμων. Το επιβάλλουν οι ανάγκες μας για ζωή και δουλειά με δικαιώματα.
Το επιβάλλει ο σχεδιασμός της συνδικαλιστικής αριστοκρατίας που πλειοψηφεί σε ΓΣΕΕ και ΕΚΑ και που επιδιώκουν μετά την απεργία στις 2 Οκτώβρη το ρίξιμο της αυλαίας των εργατικών αντιδράσεων.
Να μην αφήσουμε την πρωτοβουλία των κινήσεων στον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό.
Να τους βάλουμε στο περιθώριο! Για να δοθεί ένας ενωτικός, μαζικός, ταξικός αγώνας που θα εμπνεύσει. Το εργατικό κίνημα δεν χρειάζεται συμβολικές διαμαρτυρίες και εκτονώσεις αλλά συντονισμένο απεργιακό αγώνα ανάσχεσης , απόκρουσης της επίθεσης και πέρασμα στην αντεπίθεση.
Η ΕΑΣ σας καλεί στην απεργία στις 2 του Οκτώβρη για να γίνει το εφαλτήριο της συνέχισης και της κλιμάκωση του τίμιου αγώνα μας.
• Κάτω τα χέρια απ τις συλλογικές συμβάσεις.
• Κάτω τα χέρια από το δικαίωμα στην απεργία, την συλλογική πάλη και δράση.ÂÂ